“Ikebana és una forma d’art floral japonès, que permet crear a través de les flors. Cada composició ens tramet un missatge que s’anirà descobrint a través del temps.
Cal donar temps al temps, amb l’estudi i la pràctica constant. La poncella ens parla de futur, una fulla seca del passat, el fruit de cirerer d’arboç de la tardor, la rosa ens parla de l’elegància i fortalesa… El bambú ens recorda que hem de ser flexibles, però també forts com els seus nusos.
Cada ikebana que fem serà irrepetible, perquè les circumstàncies del moment, i compartir amb la natura aquell breu moment de veure la flor no es marceix, Els japonesos varen entendre que en la natura es reflectia l’equilibri de la vida. Els agrada seure sota els cireres florits, per tal d’admirar la seva bellesa i compartir amb la natura aquell breu moment que la flor no es marceix, sinó que el vent l’esbarria.”

Amb aquesta introducció la nostra sensei (mestre d’ikebanes) l’Anna Sabate ens portava cap el món de l’ikebana el passat 4 de novembre, on els Amics de les Roses varem organitzar una conferència – taller, a l’Ateneu Santfeliuenc.
Els participants d’aquesta xerrada van poder portar a terme una ikebana (moribana lliure )sota les instruccions de la sensei.
Tot prenen un te les persones que van volgué es van posar a fer-ne una. Anàvem recordant les regles que ens havia explicat l’Anna. Entre branques, mides, quina mida a dit?, ai! que em punxo, això no s’aguanta.., cal tallar més fulles… Un cop acabades les ikebanes, la sensei els va anar corregint. Va ser espectacular amb els mateixos materials cada un de nosaltres va poder-se expressar d’una manera diferent. Cap ikebana era igual. Les varem mirar i fotografiar bé, per desprès desmuntar-les seguidament -tant que vem patir per fer-les. Les flors ens les vam emportar a casa, qui sap … a lo millor m’animo.
Dins d’aquest taller la sala estava distribuïda en diferents espais on es podia contemplar diferents ikebanes al natural, també hi havia un reco amb documentació d’aquest art floral japonès, una taula amb tot el material que es necessita per poder elaborar una ikebana.
De cara el primer trimestre del 2010 els Amics de les Roses tenim pensat portar a terme un curs.
Ja ho sabeu si us animeu us poseu en contacte amb l’Associació.

Rosa Garcia i Urpí

correcció per part de la sensei